Lammgryta av framdelskött
Här har vi samlat några recept på vårt lammkött. En del är egna
kompositioner, andra har vi lånat från vänner och bekanta, eller
hittat någon annanstans.
INGREDIENSER
1-1,5 kg lammkött, av bog, rygg eller bringa
Smör, till stekning
2 msk mjöl
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 st lagerblad
4 st vitlöksklyftor, krossade
5 dl buljong, gärna egen fond, annars kalvbuljong i tärning.
2 msk tomatpuré
1 tsk dijongsenap
12 st smålökar
5 st morötter
salt
peppar
GÖR SÅ HÄR
Skär köttet i bitar och bryn dem väl i smör i omgångar i en
stekpanna. Lägg över bitarna i en gryta och pudra över mjölet.
Låt steka ytterligare en liten stund. Salta och peppra och tillsätt
resten av kryddorna.
Tillsätt vitlöksklyftorna och häll på buljongen. Häll i tomatpurén
och senapen rör om ordentligt och låt det hela koka under lock på
svag värme tills köttet känns mört, 1 1/4–1 1/2 timme.
Bryn lökarna och morötterna skurna i bitar cirka 20–30 minuter innan
grytan beräknas vara klar och lägg i. Smaka av såsen.
SERVERA
Servera med potatis eller ris och en god sallad.