Lammstek och potatisgratäng med purjolök
Här har vi samlat några recept på vårt lammkött. En del är egna
kompositioner, andra har vi lånat från vänner och bekanta, eller
hittat någon annanstans.
Detta recept har vi lånat av Per Morberg
INGREDIENSER
Lammstek
1kg lammstek
3-5 klyftor vitlök, delade
2 msk färsk rosmarin, hackad 2 msk färsk timjan,hackad salt och
svartpeppar
0,5 citron,pressad smör,till stekning
Potatisgratäng
1 kg potatis av mjölig sort
2,5 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
lgul lök
0,5 purjolök
3 klyftor vitlök
salt och svartpeppar
1 knippe gräslök, hackad, till garnering
Till servering
500g Haricots verts
GÖR SÅ HÄR
Lammstek:
Värm din ugn till 175 grader.
Gör 5-7 ca 10 cm djupa hål iköttet med ett brynstål.
Proppa hålen fulla med vitlök,rosmarin och timjan.Gnid in lammsteken
i salt och peppar, örter och eventuellt citron.
Bryn din lammstek i smör och se till att den får färg på alla sidor.
Stick in en köttermometer på det tjockaste stället och lägg
lammsteken på ett galler.
Ställ in den iugnen med långpanna under som fångar upp skyn.
Stek tills dintermometer visar 62-65 grader, ungefär 60-80 minuters
stektid. Lammsteken får gärna vara rosainuti.
Ös steken några gånger med skyn under stekningen.
Servera lammsteken med potatisgratäng och kokta haricots verts.
Potatisgratäng:
Värm din ugn till 200 grader.
Skala och skär potatis i ca 3 mm tjocka skivor och koka dem
halvmjuka i grädde och mjölk, 5-10 minuter.
Skala och hackal ök, skölj och hacka purjolök.
Blanda med potatis, pressa ner vitlök och salta och peppra.
Häll blandningen ien smord ugnsform och grädda din potatisgratäng i
30-40 minuter. Strö över hackad gräslök vid serveringen.
SERVERA
Servera med Haricots vert